"Ben burada, Halikarnas'ta yatıyorum. Hiçbir ölü için bu kadar büyük bir anıt yapılmadı. At heykelleriyle süslendi ve bunun için en iyi mermerler kullanıldı..." (Kral Maussollos- Lucian'ın 'Ölü Diyalogları')
Kolonlarında Yunan mimarisinin, piramit şeklindeki çatısında da Mısır mimarisinin etkisi görünen, 55 metre yüksekliğindeki bu devasa anıt mezar Mouseleum adını almış ve buna benzeyen tüm yapılara da mozole denmiştir.
Mausoleumum mimarı Pytheos olarak bilinmektedir. Bu muhteşem anıtı süsleyen ve daha görkemli hale getiren insan, aslan, at ve daha birçok hayvan heykellerinin, kabartmaların ve süslemelerin çağın tanınmış sanatçılarından Leokhares, Bryakuis, Skopas ve Timotheos'un eserleri olduğunu yazmaktadır antik çağ yazarları kitaplarda.
Mozole dikdörtgen yapıda ve 3 kısımdan oluşmaktaydı. Altta basamaklı bir podyum üzerine yerleştirilmiş, 36 sütunla çevrelenmiş, İyon tapınağına benzeyen, heykellerle süslenmiş ayrıca mezarın bulunduğu orta bölüm ve yine heykellerle süslenmiş 24 basamaktan oluşan piramit şeklinde bir çatı. En tepede ise zaferi simgeleyen dört atın çektiği dev bir savaş arabası ve arabanın içerisinde Kral Maussollos ve Kraliçe Artemisia'nın heykeli bulunmaktaydı.
En alttaki yapının gövdesi ünlü amazon frizleriyle süslenmişti. Mezar salonu ve lahit, beyaz mermerdendi ve altınla süslenmişti. Çatının en alt basamagına koruyucu aslan heykelleri yerleştirilmişti. Anıt mezar yesil tas bloklarla yapılmış, beyaz mermer ve mavimsi kireç tasıyla kaplanmıştı.
Bodrum Müzesinin kurulması ile anıt mezar koruma altına alınmıştır.
Mauseloum'un bulunduğu alan açık hava müzesi olarak düzenlenmiş ve müze 1982 tarihinde ziyaretçilerine açmıştır kapılarını. Müzede Mausoleumun küçük bir maketi, kabartmalar ve heykellerin örnekleri ayrıca mozoleye ait mimari parçalar sergilenmektedir.1966 tarihinde Danimarkalı Prof. Dr. Christian Jeppesen başkanlığında yapılan arkeolojik kazılar sırasında çıkarılan bir kaç eser de burada yerini almaktadır.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen